2021-2022 Bendradarbiavimas

2021-2022 Bendradarbiavimas

2022 m. balandžio 21 d. Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro Sutrikusios raidos vaikų konsultavimo skyrius ir Kauno Prano Daunio ugdymo centras organizavo tarptautinę konferenciją „Autistiškų mokinių ugdymas: praktiniai aspektai“ į kurią buvo pakviesta švietimo bendruomenė ir besidomintis autistiškų vaikų ugdymo galimybėmis. Nuotolinės konferencijos metu patirtimi dalinosi Lietuvos pedagogai praktikai ir užsienio ekspertai. Konferencija vyko nuotoliniu būdu.


2022 m. gegužės 27 d. keletas Centro specialistų vyko į Jonavos Neries Specialųjį ugdymo skyrių dalintis gerąja darbo su ASS vaikais patirtimi. Abi įstaigos pristatė sėkmingo darbo patirtis, metodines priemones. Vyko diskusijos apie pagalbą ASS mokiniams.


2022 m. balandžio 20 d. Centro pedagogai dalyvavo seminare-išvykoje Obelynė-Lekėčiai pagal programą „Integruotas ugdymas – kiekvieno mokinio aktyvaus mokymo(si) sėkmė“.

Ekskursija pradėsidėjo nuo Obelynės, garsiojo gamtininko Tado Ivanausko rankomis sukurtos sodybos, šalia Kauno. Šimtamečių obelų pavėsyje jaukus ir žaismingas namas dar nepamiršo svetingų šeimininkų – Tado ir jo žmonos Honoratos. Ant Nemuno kranto įkurta sodyba garsėjo kaip mokslo ir kultūros centras ne tik dėl turtingos parko augalų kolekcijos, bet ir dėl svečių, kurie čia lankydavosi. Ponia Adelė iš Laikinosios sostinės, pažinojusi bene visus to meto inteligentus, nuo rašytojų iki mokslininkų, papasakojo apie savo amžininkus.

Išvykus iš Obelynės pasukome į Lekėčių miestelį, kur apsilankėme įdomiame objekte „Čekauskų etnografijos muziejuje“. Čia teko pamatyti unikalią, daugiau nei 600 oblių kolekciją bei įrankius, skirtus linų bei medžio apdirbimui. Čia saugomas senovės meistrų atminimas ir jų naudoti įrankiai: iš tėvų ir senelių paveldėti senoviniai obliai, varstotas, verpimo ratelis, lanktis. Eksponuojamos rankinėmis audimo staklėmis išaustos lovatiesės.

Vėliau sugužėjome į „Lekėčių bendruomenės moterų klubo kulinarinio paveldo namus“. Visi dalyviai buvo įtraukti į autentiško tradicinio šakočio kepimo procesą, kurio metu buvome supažindinti su šakočio istorija, receptūra, gaminimo procesu ir reikmenimis. Užpylę ant volo tešlos, patys jį sukome virš kvepiančio malkų židinio, ragavome ką tik nuo žarijų nukeltą šviežutėlį šakotį. Bekepant šakočiui išgirdome ypatingą šimtmečius menančio kulinarinio paveldo maisto istoriją, receptus ir skonį.

Diena – pilna įspūdžių, puikių patyrimų ir gero laiko praleidimo kartu su kolegomis. AČIŪ visiems dalyvavusiems ir ekskursijos organizatoriams!


2022 m. vasario 25 d. Centre lankėsi ŠMSM atstovai. Centro direktorė supažindino svečius su centro veikla, aplinkomis, specialistų ir mokytojų darbo specifika. Švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas bendrojo (įtraukiojo) ugdymo klausimais Ignas Gaižiūnas po pažinties su Centru padėkojo už šiltą priėmimą ir džiaugėsi centre vykdoma plataus spektro veikla.


2021 m. gruodžio 28 d. įvyko Pedagogų tarybos posėdis „Kitoje aplinkoje“, kuriame buvo panaudoti aktyvūs profesinio tobulėjimo metodai. Rumšiškėse, Pakapių ir Mičiūnų sodybose, prisiminėm senuosius Kūčių ir Kalėdų papročius. Šiltose gryčiose šeimininkės mus pavaišino garuojančiomis bulvėmis su kastiniu, kaimiška duona su medumi, pyragu su aguonomis, kūčiukais ir kitais skanėstais. O kokios Kūčios be burtų? Visi noriai traukėme šiaudus iš po staltiesės (kieno bus ilgesnis!), skaičiavome kūčiukus (ar bus poringi sekantys metai?), atrinkome į atskiras krūveles sumaišytus javus: avižas, miežius, kviečius. Visi nustebome, kai Kalėda užsuko pas mus į svečius… Taigi, visi kartu žaidėme, dainavome, atsakinėjome į užmintas mįsles. O kaip šventės be dovanų?! Ir dar iš Kalėdos rankų?! Kiekvienas, sugalvojęs savo norą, galėjo pastuksenti su Kalėdos lazda į gryčios grindis. Be to, arkliukas, visus norinčius, pavėžino aplink sodybą. Net ir nacionalinės švietimo strategijos 2021 – 2030 metų nacionalinės pažangos plane iškeltas aktualus uždavinys – sukurti palankią, motyvuojančią, skatinančią mąstyti ir kurti ugdymo(si) aplinką…


2021 m. lapkričio 30 d. Centro mokytojos Laimos Buliuolienės viešoji konsultacija „Bendrųjų ugdymo programų taikymas dirbant su autizmo spektro sutrikimų turinčiais mokiniais“ (žiūrėti).


2021 m. lapkričio 4 d. Kauno miesto savivaldybė dovanojo centro pedagogams apsilankyti žymiausių pasaulio impresionistų kūrybą pristatančioje parodoje „Pasaulio dailės lobynai: nuo Mone iki van Gogo“ (žiūrėti).


2021 m. spalio 27 d. Centro pedagogai apsilankė LASUC Sutrikusios raidos vaikų konsultavimo skyriuje (žiūrėti), susipažino su teikiamomis paslaugomis, apžiūrėjo ugdymo, konsultavimo erdves, priemones bei pasisėmė idėjų.


 Lietuvos autizmo asociacijos žurnalas „Lietaus vaikai“ (skaityti)


KPDUC renginiai 2018-2023

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status